Thursday, 30 May 2013

واکنش شبکه‌های اجتماعی به تبلیغات نامزدهای ریاست جمهوری

این مطلب نگاهی است به نوشته‌های کاربران شبکه‌های اجتماعی درآستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران، دوهفته پیش از انتخابات. مطالب نقل شده نظر بی بی سی نیست.
پس از مشخص شدن فهرست نامزدهایی که از سوی شورای نگهبان اجازه حضور در رقابت انتخابات را گرفتند، دوره تبلیغات آنها شروع شد. در میان همه ابزارها و رسانه‌ها برای تبلیغ، فرصتی که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در اختیار نامزدها می گذارد مورد توجه ویژه کاربران فضای مجازی بود.
مهمترین سوال این بود که آیا امسال نیز مانند چهار سال پیش مناظره زنده تلویزیونی بین نامزدها انجام خواهد شد یا نه؟
کاربران شبکه های اجتماعی حدس‌های متفاوتی در این باره می‌زدند و عدم علاقه حاکمیت به تکرار وقایع دور قبل را دلیل امتناع از برگزاری مناظره می دانستند. اما در عین حال بحث عملی بودن چنین برنامه هایی در فرصت کم تبلیغات هم مطرح شد. برای نمونه کاربری در توییتر نوشته است: «اگر هشت نامزد در گروه های دو تایی به مناظره بپردازند، پیدا کنید تعداد حالت های مناظره را»
در نهایت اعلام شد که مناظره گروهی برگزار می‌شود، اما قبل از آن هر کدام از نامزدها فرصت یافتند که در گفتگوهای ویژه خبری برنامه‌های خود را اعلام کنند. این برنامه‌ها بازخوردهای فراوانی داشت و کاربران در توییتر، فیسبوک، گوگل پلاس و وبلاگ‌هایشان به نقل و نقد سخنان هر کدام از نامزدها پرداختند.
تریبون تلویزیون ملی برای تبلیغ انتخابات
حامیان هر کدام از نامزدها موقع پخش گفتگوهای تلویزیونی به طور همزمان نظرات خود را در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کردند و مخالفان نیز به نقد آنها می‌پرداختند.
در حاشیه برنامه تلویزیونی سعید جلیلی عکسی از پشت صحنه این گفتگو منتشر شد که کاربران زیادی آن را فرصتی برای ابراز نظرات خود یافتند. برای نمونه کاربری به اسم روح الله نوشته است: «عالی بود صحبت های امشبشون عالی از تیپ های مختلف جامعه فید بک گرفتم صحبت هاشو علمی و خوب توصیف کردند.» اما در مقابل مهدی معتقد است: «امشب دکتر ضعیف ظاهر شد.نوع سخن گفتن عامه فهم نبود. کل بحث ایشون استفاده از فرصت ها وتبدیل تهدید به فرصت بود که کلی است و باید مصداقی صحبت می شد.»
وحیدآنلاین هم تصویری از کلیدواژه‌های به کار رفته توسط جلیلی طراحی کرده است که در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد، مطابق این تصویر گرافیکی بیشترین کلماتی که سعید جلیلی استفاده کرده «بحث» و «عرصه» بوده است.

در نقد سخنان محمدباقر قالیباف، آرش در گوگل پلاس نوشته است: «ایشون ۱۳ روز قبل بر علیه آقای رفسنجانی سخنرانی تندی کردند و گفتند: کارنامه ۲۰ ساله ایشون قابل دفاع نیست و دیشب از خدمات آقای هاشمی سخن به میان آوردن! چه چیزی دراین ۱۳ روزعوض شده است؟»
کاربران دیگری هم از اظهارات ضد و نقیض آقای قالیباف سخن گفته‌اند، اما برای نمونه هادی نوشته است که از نظر او آقای قالیباف در گفتگوهای ویژه خبری بهتر از دیگران عمل کرده است.
برخی از کاربرانی که برنامه‌های نامزدها را دنبال می‌کردند در میان سخنان آنها به دنبال یافتن نشانه‌هایی بودند. برای نمونه فواد در مورد برنامه محمدرضا عارف توییت کرده است: «عارف در گفتگوی ویژه خبری در مورد دانشجویان ستاره دار حرف زد! البته خیلی کم و گذرا بود اما باز هم خوبه.» همچنین انتقاد عارف از خس و خاشاک خواندن مردم از سوی احمدی‌نژاد هم مورد توجه بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت.
در این میان سخنان حداد عادل و اشاره اش به نوشتن کتابهای درسی نیز مورد توجه کاربران زیادی قرار گرفته است. مهراز با نقل این سخنان در توییتر نوشته است: «شاید سر سفره هاتون غذا نبوده باشه ولی همیشه کتاب های درسی بچه ها حاضر بوده، من مسئول کتاب های درسی بودم.»
در حاشیه گفتگوی ویژه حسن روحانی نیز عکسی از او در حال گریم شدن پیش از برنامه در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد. هادی در حالی که این عکس را در توییتر خود به اشترک گذاشته نوشته است که این تصویری کمتر دیده شده از یک چهره معمم در ایران است.
در مورد سخنان علی اکبر ولایتی، حمزه غالبی نوشته است: «ولایتی خوب اشاره کرد مسائل اقتصادی کشور یکسرش در سیاست خارجی هست و برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور در سیاست خارجی تحولی رخ بدهد اما نگفت که سیاست تو همه این سالها توسط مقام معظم تدبیر شده و ایشان هم مشاور عالی مقام معظم در سیاست خارجی بوده‌اند.»
قطع برنامه تبلیغاتی محمدرضا عارف و سانسور سخنان محسن رضایی نیز موضوع بحث بسیاری از کابران شد. مهناز در با اشاره به این موضوع در توئییتر به کنایه نوشته است: «محسن رضایی به خاطر سانسور حرفهای انتخاباتی اش در رسانه ملی از مقام معظم رهبری تشکر کرد.»